[inici]
[grafisme]
[il·lustracions]
[publicacions]
Francesc Pagès


Memorial Francesc Pagès

 

Tot i que coneixia al Francesc ja d’abans, va ser a partir de 1990  amb motiu de la realització de les il·lustracions per a la seva tesi doctoral que es va iniciar entre nosaltres una bona amistat. El seu profund coneixement dels cnidaris planctònics (meduses i sifonòfors) acompanyat del seu rigor i meticulositat amb va permetre plasmar en les il·lustracions tots els trets morfològics característics d’aquests organismes aparentment simples. Amb el temps ell va esdevenir un dels millors especialistes en plàncton gelatinós i vam seguir compartint llargues estones mentre observàvem espècies desconegudes a traves de les lents del microscopi.

Amb ell manteníem un especial interès per a les publicacions i les il·lustracions dels autors antics que ens va portar a retrobar entre els volums de diverses biblioteques les primeres il·lustracions on es mostraven els organismes a qui ell va dedicar gran part de la seva carrera professional, les meduses. Sovint competíem per veure qui dels dos trobava entre els catàlegs dels antiquaris a internet el llibre més rar que evidentment mai podíem comprar.

Sempre va estar una persona amable i generosa que mai tenia un no per resposta, fins que una fulminant malaltia el va apartar de sobte de tots els qui l’apreciàvem. El seu record, però, romandrà per sempre viu entre nosaltres.

 

 

Rondelet 1554

Xilografies de G. Reverdy que representen dues especies de meduses a l'obra de G. Rondelet Libri de Piscibus Marinus, in quibus verae Piscium effigies expressae sunt, Lió 1554. Biblioteca Universitat de Barcelona.

Pelagia

Pelagia noctiluca
Gravat a l’acer de Forget acolorit a ma d’un dibuix de H. Milne Edwards per a l’obra de G. Cuvier, Le Règne Animale distribué d’après son organisation, pour servir de base a l’Histoire Naturelle des animaux, et d’introduction a l’anatomie comparée (Edition...  ... par une réunion des disciples de Cuvier), Fortin, Masson & Cie., Paris (1837). Les Zoophytes per H. Milne Edwards

Deep sea medusae

Thamnostylus dinema
Litografia de E. Giltsch a partir dels dibuixos de E. Haeckel i A. Giltsch per a l’obra de Haeckel, Report on the deep-sea Medusae dredged by HMS Challenger 1873-76, (1887).

Cyanea

Cyaena arctica
Dibuix i litografia de A. Sonrel per a l’obra de L. Agassiz, Contributions to the natural history of the United States, vol. 3 (1860)

 

 

Velella velella

Velella velella
(Pagès, Gili & Bouillon, 1992)

 

Porpita porpita

Porpita porpita
(Pagès, Gili & Bouillon, 1992)

 

Bassia bassensis

Bassia bassensis
(Pagès & Gili, 1992)

 

Velella velella

Voragonema laciniata
(Bouillon, Pagès & Gili, 2001)

 

Sigiweddellia benthopelagica
(Bouillon, Pagès & Gili, 2001)